30 dagars test

vanorJag har börjat med 30 dagars test vilket innebär att jag testar något nytt i 30 dagar och sen ser jag om jag vill fortsätta med det.
Till exempel så kan man prova med att alltid springa 30 minuter på morgonen. Då måste jag göra detta i 30 dagar för att sen utvärdera om jag vill fortsätta med det. Jag kanske kommer fram till att det är givande att springa 30 minuter varje morgon eller så kanske jag kommer fram till att det är för jobbigt helt enkelt, att jag hellre ligger kvar i sängen 30 minuter extra.

Anledningen till att det måste vara just 30 dagar är för att en ny vana skapas efter ungefär 30 dagar. De första 30 dagarna måste man verkligen anstränga sig för att fortsätta men efter det så går det på rutin och det har blivit en vana.

Exempel på ett lyckat 30 dagars test är till exempel att jag gå till gymmet tre dagar i veckan. Jag bestämde mig för att testa om det var något för mig och jag fick verkligen släpa mig till gymmet de första veckorna men nu har det blivit en rutin och jag trivs bra med det nu. Det är lagom för mig och jag mår bra av det. Det är möjligt att jag väljer att träna mer eller mindre i framtiden men som det är nu så tycker jag att det är lagom.

Detta test är inspirerat av 30 dagars test på programvaror som är så vanligt, man får en programvara som man testar i 30 dagar och ser om man gillar det eller inte, man betalar inte för dessa 30 dagar. Detta kan man applicera även när man vill prova på nya vanor, det är väldigt enkelt.

Man kan även prova på att sluta med vanor som man misstänker att man kan klara sig utan och som inte är så produktiva. Att titta på tv är ett exempel. Man kan prova att inte titta på tv i 30 dagar för att se om det är något man kommer att sakna. Många vanor har man skaffat sig utan att reflektera över det, många av dom klarar man sig bättre utan.

Det är lättare att säga att man ska sluta titta på tv i 30 dagar än att säga att man aldrig mer ska titta på tv. Att säga att man aldrig mer får äta godis är ju lite avskräckande, men att säga att man ska avstå från godis i 30 dagar känns inte lika illa.

Efter 30 dagar så har man fått in rutinen och då kan man avgöra om man vill fortsätta med den nya vanan eller inte.

Comments are closed.